Reklama
Składniki:

- 50 dag mąki
- 150 ml mleka
- 3 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 4 łyżki masła
- jajko
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
- gruby cukier do posypania

Reklama
Przygotowanie:

1. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem, dodać 15 dag mąki, wymieszać, przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Dodać żółtka utarte z cukrem, przesianą mąką i jajkiem, wyrobić, wlać stopione i przestudzone masło, wsypać cukier wanilinowy, znowu wyrobić, odstawić, aby wyrosło.

Reklama

3. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy, nożem naciąć dowolny wzór, posypać cukrem, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45 min w 200 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama