Dodaję 3 składniki do serka mascarpone i mam pyszne lody jak z włoskiej cukierni. Tego przepisu pilnuję jak skarbu
Domowe lody wcale nie muszą ustępować smaku tym z cukierni. Jeśli marzysz o pysznie kremowym, puszystym jak chmurka domowym deserze, który sprawdzi się jako ochłoda w upalne dni - koniecznie sprawdź ten przepis. To mój zdecydowany faworyt, po który sięgam zawsze, gdy chcę odtworzyć smak włoskich mrożonych słodkości. Sekretem jest połączenie serka mascarpone z kilkoma innymi składnikami, które bez problemu znajdziesz w swojej kuchni.

Do przygotowania własnoręcznie zrobionych domowych lodów nie musisz się specjalnie przygotowywać. Wystarczy, że wyjmiesz z lodówki słodką śmietankę, dodasz cukier i oczywiście serek mascarpone. To właśnie ten ostatni składnik odpowiada za ich delikatną konsystencję i wyśmienicie kremowy smak.
Do tak przygotowanej bazy wystarczy dodać jeszcze kilka dodatków i gotowe. Dla fanów owocowych deserów znajdzie się też alternatywna wersja domowych lodów z dodatkiem malin, borówek i truskawek. W moim domu obie wersje tego deseru znikają z zamrażarki mgnieniu oka.
Przepis na kremowe lody z mascarpone
Aby zrobić w domu mrożony deser wystarczy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach i dokładnie wymieszać, a następnie zamrozić słodką masę. Klasyczny smak śmietankowych lodów doskonale komponuje się na przykład z szarlotką na kruchym cieście lub mocno czekoladowym brownie.
Składniki:
- cukier puder (100 gram)
- śmietanka 30% (500 ml)
- serek mascarpone (dwa opakowania po 250 ml)
- cukier waniliowy (10 gram)
Sposób przygotowania:
Śmietankę i serek mascarpone wyjmij z lodówki i włóż do głębokiego naczynia. Zmiksuj całość na gładką masę i dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Połącz składniki i powstały, gęsty krem przełóż do mniejszych pojemniczków. Umieść w zamrażarce (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyjmij i serwuj tak jak lubisz najbardziej. Lody świetnie komponują się z listkami mięty, polewą czekoladową lub posypane bakaliami.

Przepis na lody z serkiem mascarpone i owocami
Jeśli wolisz bardziej orzeźwiający smak mrożonego deseru, do składników z podstawowego przepisu dodaj ulubione owoce - najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny lub borówki.
Sposób przygotowania:
Owoce przełóż do zamrażarki na kilka godzin (około 2-3). Po tym czasie wyjmij je i wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj bądź zblenduj całość i wymieszaj z kremową masą ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Na koniec zamroź całość i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji podawaj jako domowy lodowy deser.

Czytaj także:
- 5 sposobów na zrobienie niskokalorycznych lodów za grosze. Sprawdzone przepisy na fit lody dla szczupłej figury
- Fit ciasto drożdżowe: 3 proste przepisy na niskokaloryczne wypieki
- Przepyszny krem oreo do tortów zrobisz tylko z 4 składników. To świetna propozycja na urodzinowe i świąteczne wypieki