Deser winogronowy

Składniki:
- 25 dag sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kostek czekolady deserowej
- cukier waniliowy
- 1 duża kiść ciemnych winogron
- 100 ml cherry brandy, likieru amaretto lub słodkiej nalewki wiśniowej
Przygotowanie:
Winogrona dokładnie umyć w ciepłej wodzie, osączyć, oddzielić gałązkę. Każdy owoc przekroić na pół i usunąć z niego pestki. Owoce umieścić w szklanym lub plastikowym naczyniu, zalać brandy, odstawić na godzinę. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. Czekoladę zetrzeć na tace z małymi oczkami, dodać do sera, wymieszać. Część winogron odłożyć do dekoracji, resztę wraz z alkoholem rozdzielić na 12 szklaneczek, uzupełnić masą serową, ozdobić winogronami. Deser wstawić na 1-2 godziny do lodówki, by dobrze się schłodził. Można go podawać z biszkoptami lub kruchymi herbatnikami.
Deser ten można przygotować w wersji bezalkoholowej. Winogrona wystarczy zalać syropem wiśniowym lub malinowym. Dzięki temu nabiorą intensywniejszego smaku i koloru. By deser nie był za słodki, ser moźna utrzeć z samym cukrem waniliowym.