Reklama
Składniki:

- 10 dag masła
- szklanka wody
- szczypta soli
- 20 dag mąki
- 4 jajka

Reklama

Do nadzienia:
- 50 dag krówek
- ok. 1/2 l mleka
- krem karpatka
- 10 dag masła
- polewa czekoladowa biała i ciemna

Przygotowanie:
Reklama

Zagotować wodę z masłem i solą. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Masę podgrzewać, ucierając. Gdy będzie gładka i zacznie odstawać od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, przestudzić. Utrzeć z kolejno wbijanymi jajkami. Wycisnąć na blachę paluchy.
Paluchy piec 15-20 min w temp. 200°C, ostudzić. Krówki włożyć do rondelka, dodać 4-5 łyżek mleka. Podgrzewać, mieszając, do czasu, aż powstanie jednolita, gładka masa. Przy pomocy szprycki napełnić nią upieczone paluchy.
Na pozostałym mleku przygotować krem karpatkowy. Ostudzić, utrzeć z masłem. Wyłożyć na 3 paluchy, przykryć pozostałymi. Owinąć folią spożywczą, schłodzić. Deser ozdobić polewą białą i ciemną.

Reklama
Reklama
Reklama