Czy wiesz jak zrobić mazurek z gotowanych żółtek?
Składniki: 150 g migdałów, 100 g mąki, 150 g cukru pudru, 6 jajek, 100 g dżemu morelowego, lukier

Opublikowano: 23.04.2011, 23:10
Reklama
Migdały sparzyć i zdjąć skórki. Zemleć i rozetrzeć z cukrem.Żółtka włożyć do wrzątku i ugotować na twardo. Wyjąć łyżką cedzakową. Przetrzeć przez sito. Wymieszać z cukrem, migdałami i mąką.Utrzeć na gładką masę.Białka ubić i połączyć z masą.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Masę wylać na papier i piec 20 min w temp. 180 st. C.Mazurek przekroić na pół. Jedną połowę posmarować dżemem i przykryć drugą połową.Ostudzony mazurek polukrować.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama