Reklama

Kogel mogel to deser znany w polskiej kuchni od XVII wieku, najprawdopodobniej pochodzi z kuchni żydowskiej. Największą popularność zyskał w czasach PRL, kiedy słodycze (i produkty do ich przygotowania) były trudno dostępne.

Reklama

Podstawowy przepis na kogel mogel składa się z surowych żółtek i cukru. Można również dodać do niego ubite białka - będzie wtedy jeszcze lżejszy i bardziej puszysty, albo kakao - otrzymasz wtedy pyszny, kakaowy kogel mogel.

Żółtka na kogel mogel możesz ubijać mikserem, trzepaczką albo łyżeczką. Polecamy ucierać jajka nad garnkiem z kąpielą wodną - cukier szybciej się rozpuści.

Spis treści:

  1. Kogel mogel z samych żółtek
  2. Kogel mogel z białkiem
  3. Kogel mogel z kakao

Przepis na kogel mogel z żółtek

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek i przełóż je do miski.
  2. Dodaj cukier i ucieraj za pomocą trzepaczki, aż uzyskasz puszystą masę.
  3. Kogel mogel podawaj od razu, może być delikatnie schłodzony.

Przepis na kogel mogel z białkami

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. W misce utrzyj żółtka razem z cukrem na gładką masę.
  3. Białko rozkłóć w misce i stopniowo dodawaj do masy z żółtek.
  4. Dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę.
  5. Kogel mogel podawaj lekko schłodzony.
fot. Adobe Stock

Przepis na czekoladowy kogel mogel

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Żółtka, za pomocą blendera lub łyżeczki, utrzyj z cukrem na gładką masę.
  3. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj całość.
  4. Kakaowy kogel mogel podawaj z odrobiną startej gorzkiej czekolady.
przepis na kogel mogel z kakao

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na desery:

Reklama
Reklama
Reklama