Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 70 dag twardych czereśni
  • masło do formy
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag otrąb, np. żytnich
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag masła
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na czereśnie pod kruszonką!

  1. Czereśnie dokładnie umyj, wydryluj, osącz.
  2. Niewielką foremkę (najlepiej ceramiczną, żaroodporną) wysmaruj masłem.
  3. Ułóż w niej owoce, oprósz cynamonem.
  4. Z mąki, otrąb, cukru i masła przygotuj kruszonkę.
  5. W palcach formuj niewielkie grudki ciasta, posyp nimi przygotowane owoce.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
  7. Włóż do niego formę z deserem, piecz około 45 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
  8. Crumble podawaj na ciepło, np. z sosem waniliowym, lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Reklama

Zobacz inne przepisy z czereśniami:

Risotto z czereśniami - przepis
Ciasto z czereśniami - 13 przepisów na desery z czereśniami
Dżem czereśniowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama