Reklama
Składniki:

- 1 l mleka
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 3 łyżki mąki ziemniacznej
- cukier waniliowy
- pół szklanki ubitej śmietany

Reklama
Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, cukier waniliowy, mąkę, wymieszać. Zagotować mleko, szklankę wlać do masy, wymieszać, przelać do reszty gorącego mleka, zagotować. Gdy zacznie bulgotać, zestawić, rozlać do pucharków, schłodzić, udekorować bitą śmietaną.

Reklama

Kakao można zastąpić czekoladą. Wtedy należy rozpuścić ją w kąpieli wodnej (umieścić miseczkę w garnku z gotującą się wodą), następnie wlać mleko, wymieszać i razem zagotować. Dopiero potem dodać żółtka z mlekiem.

Reklama
Reklama
Reklama