Czekoladowo–serowy duet

Składniki:
- 25 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 8 dag pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 żółtko
Na masę serową:
- 75 dag twarogu
- 5 dag masła
- 100 ml śmietany
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 30 dag cukru
- pół torebki cukru wanilinowego
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, kakao i żółtko, zagnieść kruche ciasto, schłodzić. Rozwałkować, wyłożyć plackiem formę, wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika, piec 10 minut. Twaróg zemleć, zmiksować ze śmietaną, masłem i mąką ziemniaczaną. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masę serową, znowu utrzeć, połączyć z pianą z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wstawić ciasto do piekarnika, piec 1 godz. w 180°C, wyjąć, posmarować polewą czekoladową.
Źródło: "Przyjaciółka"