Czekoladowiec na czerwonym winie

Opublikowano: 24.04.2008, 21:45
Reklama
Składniki:
25 dag mąki pszennej,
20 dag miękkiego masła,
20 dag cukru,
4 jajka,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżeczki kakao,
125 ml czerwonego wina (wytrawnego),
1/2 opakowania proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu.
Reklama
Przygotowanie:
Ubić pianę z białek. Wstawić do lodówki. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Stopniowo wlewać żółtka, każde ucierać, dopóki całkowicie nie połączą się z masą. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao oraz drobno posiekaną czekoladą i dodawać do masy na przemian z czerwonym winem. Dodać pianę z białek. Formę wysmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Przelać ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut.
Reklama
Reklama
Reklama