Reklama
Ilość kalorii: 270
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 18
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • szklanka mąki
  • łyżka ciemnego kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
Reklama

Krem:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • szklanka kremówki

oraz:

  • cukier puder
  • sól
Przygotowanie:
Reklama
  1. W garnku zagotuj szklankę wody z masłem, połamaną czekoladą i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp mąkę z kakao. Szybko ucieraj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź. Wbij kolejno jajka, za każdym razem miksując. Następnie ciasto włóż do worka cukierniczego i wyciśnij ptysie na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz 20 min (170 st.). Wyjmij, odstaw do ostudzenia.
  2. Kremówkę zagotuj. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się roztopi. Ostudź, a następnie ubij na krem. Zimne ptysie przekrój i napełnij kremem czekoladowym. Oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama