Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 150 g masła,
  • 200 g czekolady,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 duże jajka,
  • 170 ml mleka.
Reklama
Przygotowanie:

Jeśli masz ochotę na czekoladowy deser, który robi się szybko i wymaga krótkiego czasu pieczenia - zrób muffinki czekoladowe.

Ich wykonanie jest banalnie proste, z wymieszaniem masy i przełożeniem do formy, poradzą sobie nawet kilkulatki.

Czekolady na muffinki czekoladowe nie roztapiaj, ale połam na nieduże kawałki. Dzięki temu podczas pieczenia częściowo się rozpuszczą, a ciastka będą smakować wybornie.

Zobacz jak zrobić muffinki czekoladowe krok po kroku:

  1. Masło roztop i ostudź.
  2. Czekoladę pokrój na kawałeczki.
  3. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
  4. Dodaj cukier i cukier wanilinowy.
  5. Jajka zmiksuj razem z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
  6. Wszystkie składniki delikatnie połącz za pomocą łyżki: do sypkich dodaj płynne i delikatnie ale dokładnie wymieszaj łyżką.
  7. Na koniec dodaj 3/4 posiekanej czekolady, wmieszaj ją do ciasta na muffinki czekoladowe.
  8. Masę przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
  9. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki czekolady.
  10. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  11. Muffinki czekoladowe piecz około 20 minut do czasu, aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka.

Artykuł pierwotnie został opublikowany 11.01.2016.

Reklama

Zobacz inne przepisy na muffinki:
Muffinki bananowe z czekoladą - zdrowy deser
Muffinki marchewkowe - prosty przepis
Muffinki z borówkami - puszyste i smaczne

Reklama
Reklama
Reklama