Składniki:
- 280 g czarnej gorzkiej czekolady (50% kakao)
- 5 jaj
- 150 g cukru
- 165 g masła
- łyżka mąki
- wiśnie z konfitur
- maliny
- owoce kumkwatu
Przygotowanie:
1. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Ubić całe jajka z cukrem. Wlać do rozpuszczonej czekolady, dodać mąkę i wymieszać.
2. Wlewać masę do foremek wysmarowanych masłem, wrzucając po 3–4 wiśnie.
3. Piec 8 minut w piekarniku o temperaturze 190 C.
4. Przekroić owoce kumkwatu na pół, usunąć pestki. Smażyć z cukrem, aż staną się szkliste.
5. Muffiny podawać z lodami waniliowymi, konfiturą z kumkwatu i sosem z przetartych malin.
Przepis poleca Henryk Nieciejowski, twórca menu obiadów czwartkowych w restauracji Belvedere
Restauracja Belvedere – Łazienki Królewskie
Warszawa, ul. Agrykoli 1,
tel. 022 55 86 700