Składniki:
- 200 g Czekolady (100 gr. czekolady gorzkiej z orzechami Pecan i 100 g Czekolady gorzkiej kawowej)
- 100 g migdałów krojonych w słupki
- 50 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 ml ciemnego rumu 40 %
Składniki do dekoracji:
- 10g Kakao E. Wedel
- 10 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Rodzynki zalać rumem i pozostawić, by nasiąkły.
2. Kandyzowaną skórkę pokroić na drobną kosteczkę. Migdały uprażyć na patelni na złoty kolor i pozostawić do wystygnięcia.
3. Czekoladę Maestria od Wedla rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać prażone, zimne migdały, skórkę kandyzowaną pomarańczy i rodzynki namoczone w rumie. Całość wymieszać tak, by czekolada obtoczyła wszystkie składniki.
4. Łyżeczką formować małe frykasy na papierze do pieczenia i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia czekolady. Posypać delikatnie cukrem lub kakao.
5. Oprószone frykasy oderwać z papieru i przechowywać w zamkniętym pojemniku do ciastek.