Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 12,5 dag masła
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- sól
Dodatki:
- bita śmietana do napełnienia
- skórka pomarańczowa do dekoracji
- cukier puder
Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę z masłem, czekoladą i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp całą przesianą mąkę i szybko ucieraj, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdejmij z ognia, ostudź.
2. Wbij kolejno jajka, miksując. Następnie ciasto włóż do worka cukierniczego i wyciskaj podłużne eklerki na wyłożoną pergaminem blachę.
3. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20–25 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika, żeby ciastka nie opadły.
4. Eklerki po ostudzeniu, przekrój i napełnij kremem. Posyp cukrem pudrem. Udekoruj skórką pomarańczową.