Reklama
Składniki:

5 jajek,
15 dag cukru,
4 dag masła,
2 dag mąki pszennej,
2 dag mąki ziemniacznej,
10 dag gorzkiej czekolady,
sól.

Reklama

Polewa:
2 łyżki oliwy,
20 dag gorzkiej czekolady,
5 dag płatków migdałowych.

Przygotowanie:
Reklama

Czekoladę rozpuścić w wodzie. Powoli dodawać kawłki masła, stale mieszając. Utrzeć żółtka z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać do nich żółtka i czekoladę. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Ostrożnie połączyć z masą czekoladową. Formę wyłożyc pergaminem. Wlać ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut.
Polewa: rozpuścić czekoladę w wodzie. Zdjąć z ognia. Wymieszać szybko z oliwą. Wstawić pojemnik z polewą do naczynia z zimną wodą. Ostudzić, ale nie przerywać mieszania. Gdry zgęstnieje, posmarować ciasto. Uprażyć migdały. Posypać ciasto.

Reklama
Reklama
Reklama