Czekoladowe buchty

Opublikowano: 20.08.2008, 10:21
Reklama
Składniki:
50 dag mąki,
3 dag drożdży,
4 łyżki cukru,
1 szklanka letniego mleka,
4 łyżki masła,
2 jajka,
sól,
skórka starta z cytryny,
2 tabliczki czekolady,
1 opakowanie polewy czekoladowej,
kandyzowane owoce.
Reklama
Przygotowanie:
Łyżeczekę cukru rozetrzeć z drożdżami. Wymieszać mąkę ze szczyptą soli. Uformować kopczyk. W środku zrobić wgłębienie. Wlać drożdże roztarte z odrobiną ciepłego mleka i małą ilością mąki. Pozostawić na kwadrans. Stopić masło. Wlać. Wbić jajka. Wsypać resztę cukru i skórkę. Wyrobić ciasto. Przykryć. Pozostawić na pół godziny. Ukształtować kulki. Do środka włożyć kawałki czekolady. Ułożyć na stolnicy oprószonej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Gotować na parze przez kwadrans. Polać polewą. Udekorować owocami.
Reklama
Reklama
Reklama