Reklama
Ilość kalorii: 340
Czas przygotowania: 300 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Spód:

Reklama
  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 dag rozpuszczonej na parze gorzkiej czekolady
  • żółtko
  • 5 dag cukru pudru

Masa:

  • 15 dag płatków migdałowych
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 25 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • czubata łyżka brązowego cukru
  • szklanka kremówki
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:

1. Z podanych powyżej składników na spód zagnieć ciasto.
2. Wylep nim formę o średnicy 24 cm.
3. Ciasto chłodź przez 60 minut.
4. Przykryj pergaminem, wsyp groch dla obciążenia.
5. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
6. Po upływie 15 minut papier i groch usuń, piecz jeszcze przez 5 min.
7. Migdały upraż, ostudź.
8. Kremówkę podgrzej z cukrem, przyprawą do piernika i skórką.
9. Wsyp czekoladę. Zdejmij z ognia i wymieszaj.
10. Migdały wymieszaj z masą i rozprowadź na cieście. Chłodź przez 4 godziny.

Reklama

Przepis z "Pani domu"

Reklama
Reklama
Reklama