Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- kostka masła lub margaryny
- 5 łyżek czekolady w proszku
- olejek cytrynowy
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
- 2 łyżki czekolady w proszku
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Jajka wbij do dużej miski, wsyp cukier, ubij razem na gładką, puszystą masę.
2. Wsyp przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj miękkie masło lub margarynę i olejek cytrynowy, zagnieć elastyczne ciasto.
4. 5 łyżek czekolady rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody.
5. Ciasto podziel na dwie części, z jednej odejmij 3 łyżki ciasta i dołóż do drugiej. Do mniejszej części ciasta dodaj rozpuszczoną czekoladę i starannie wyrób. Z ciast uformuj małe kulki, tyle samo jasnych i ciemnych.
6. Prostokątną blachę wyłóż pergaminem i na przemian ułóż jasne i ciemne kulki, piecz 45 min w temp. 180 st. C, przestudź.
7. Ciemne kulki posyp cukrem pudrem, jasne – czekoladą.