Reklama
Składniki:

1/2 litra śmietanki 12%,
15 dag gorzkiej czekolady,
4 łyżki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
jajko,
4 żółtka,
łyżka masła,
łyżeczka skórki z cytryny.

Reklama
Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki. Wsypać do śmietany. Zagotować. Ubić jajko i żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, wlewać ostrożnie gorącą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Natłuścić 6 żaroodpornych kokilek i napełnić je mleczkiem do 2/3 wysokości. Kokilki włożyć do większego naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy ich wysokości. Zapiekać w temp. 170 st. C przez 40 minut. Po czym pozostawić do ostygnięcia. Posypać skórką otartą z cytryny. Mleczko podawać w kokilkach, w których się piekło.

Reklama
Reklama
Reklama