Cytrynowe truskawki

Składniki:
- 50 dag truskawek
- pół cytryny
- 2 łyżki miodu
- odrobina rumu
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Miód wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i odrobiną rumu. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować, pokroić na cząstki, skropić miodem z cytryną, odstawić na 5 minut. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Jogurt zmiksować z 1/3 truskawek, cukrem pudrem i waniliowym. Pozostałymi truskawkami napełnić 4 szklaneczki do 2/3 wysokości. Jogurt połączyć z żelatyną, tężejącym zalać truskawki (by dopełnić szklaneczki), zastudzić. Deser podawać dobrze schłodzony, można go ozdobić wiórkami ze skórki cytryny lub lemonki.
Z tych samych składników można przygotować jogurtową galaretkę z truskawkami. Trzeba tylko zwiększyć ilość użytego jogurtu i żelatyny. Galaretki najlepiej przygotować w miseczkach i po zastygnięciu wyjąć je na talerzyki.