Składniki:
- 8 dag masła
- 15 dag mąki
- łyżka cukru
- szklanka wody
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 dag zmielonych migdałów
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- po 10 dag gorzkiej i białej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W garnku wymieszaj szklankę wody, masło, cukier i sól. Zagotuj, wsyp mąkę i energicznie mieszaj. Podgrzewaj, aż utworzy zwartą masę, a na ściankach garnka zacznie pojawiać się biały nalot. Ostudź.
2. Ciasto zmiksuj, dodając po jednym jajku, potem proszek do pieczenia, migdały, skórkę i sok z cytryny.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką nakładaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piecz 5 minut w temp. 220 stopni. Zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz jeszcze 15 minut.
4. Czekolady rozpuść na parze. Ostudzone ptysie udekoruj i odstaw, aż czekolada zastygnie.