Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis, składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie, wanilia, maliny i cytrynowy posmak!
Opublikowano: 03.07.2014, 09:53
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- starta skórka z 2 cytryn
- ziarna wanilii wyskrobane z całej laski wanilii
- 6 dużych żółtek
- 1/2 szklanki cukru, plus 2 łyżki do posypania ciasta
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki miękkiego masła, plus 2 łyżki do polania ciasta
- rozmrożony arkusz ciasta francuskiego
- 1/2 litra malin - do przybrania
- cukier puder
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na cytrynowe napoleonki z ciasta francuskiego!
- Zagotuj mleko z wanilią i skórką z cytryny.
- Ubij na puch żółtka i 1/2 szklanki cukru.
- Dodaj mąkę.
- Mieszając, wlej do żółtek 1/3 gorącego mleka.
- Przelej masę do reszty mleka.
- Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło, ostudź.
- Ciasto rozwałkuj na kwadrat o boku 30 cm.
- Wyłóż ciasto na blachę i nakłuj widelcem.
- Posmaruj 2 łyżkami masła i posyp 2 łyżkami cukru.
- Piecz ok. 12 minut.
- Pokrój na 12 prostokątów.
- Połóż na talerzu prostokąt ciasta.
- Nałóż na niego porcję kremu, przykryj drugim kawałkiem, nałóż na niego krem i przykryj trzecim kawałkiem.
- Posyp cukrem pudrem i ozdób malinami.
- W ten sam sposób przygotuj resztę napoleonek.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na desery:
Karpatka z kremem - przepis
Krem waniliowy - przepis
Domowe lody - przepis jak je zrobić krok po kroku
Reklama
Reklama
Reklama