Cytrynowe miski

Opublikowano: 12.09.2008, 14:58
Reklama
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki,
15 dag masła,
3 łyżki cukru,
łyżeczka soli.
Reklama
Masa:
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki śmietany,
1/2 szklanki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Reklama
Połączyć mąkę z cukrem i solą. Posiekać ze schłodzonym masłem. Wlać 1/3 szklanki zimnej wody. Zagnieść kruche ciasto. Ukształować kulę, któą zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować. Wykroić krążki. Foremki wysmarować masłem i posypać mąką. Wypełnić ciastem, które ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 10 minut. Piec w temp. 200 st. C przez 10 minut. Jajka zmiksować z cukrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Napełnić przygotowaną masą podpieczone miseczki z ciasta. Piec w temp. 160 st. przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić. Podawać ciepłe.
Reklama
Reklama
Reklama