Reklama
Składniki:

- 20 dag masła
- 30 dag mąki krupczatki
- 10 dag cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- pół szklanki galaretki z owoców lub marmolady
- lukier cytrynowy
- wiórki ze skórki cytrusów

Reklama
Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę, cukier puder i cukier waniliowy wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone masło. Posiekaj razem nożem. Wbij żółtka, dodaj sok i skórkę cytrynową, wymieszaj składniki nożem, a gdy się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię spożywczą, schłodź przez 30 minut w lodówce.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wykrój foremką ciasteczka dowolnych kształtów, ułóż je na wyłożonej pergaminem blaszce. Piecz 12–15 minut w temp. 180 st. Odstaw do ostudzenia.

Reklama

3. Połowę ciasteczek posmaruj galaretką lub marmoladą. Przykryj pozostałymi i lekko dociśnij. Posmaruj lukrem cytrynowym i, zanim zastygnie, posyp skórką cytrynową.

Reklama
Reklama
Reklama