Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
Reklama

Do dekoracji:

  • kolorowy lukier
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, maślanką, skórką otartą z cytryny. Pod koniec ubijania dodaj wyciśnięty z cytryny sok. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę i dokładnie ucieraj. Wlej stopione i ostudzone masło. Ciasto dobrze wymieszaj.
  2. W zagłębienia formy na muffiny włóż papierowe foremki. Nakładaj łyżką ciasto, napełniając foremki do 2/3 wysokości, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz około 30 minut.
  3. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu udekoruj babeczki kolorowym lukrem.
Reklama
Reklama
Reklama