Reklama
Składniki:

20 dag mąki,
10 dag masła,
1 łyżka oleju,
skórka otarta z cytryny,
sól,
woda.

Reklama

Wierzch:
3 cytryny,
4 jajka,
3 łyżki śmietany,
5 dag masła,
2 dag cukru,
7 dag cukru pudru.

Przygotowanie:
Reklama

Posiekać zimne masło z mąką nożem. Zagnieść ciasto z resztą składników. Włożyć do lodówki. W dwóch jajkach oddzielić białka od żółtek. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać śmietanę, dwa żółtka, jedno całe jajko, sól, miękkie masło i sok z cytryny. Zmiksować. Blaszkę wysmraować masłem. Wylepić ciastem. Wlać masę cytrynową. Piec w temp. 200 st. C przez 30 minut. Ubić pianę z białek, szczypty soli i cukru pudru. Wyjąć tartę z piekarnika. Ułożyć pianę. Piec w temp. 180 st. C przez 15 minut.

Reklama
Reklama
Reklama