Cytrynowa tarta

Opublikowano: 30.04.2008, 09:49
Reklama
Składniki:
20 dag mąki,
10 dag masła,
1 łyżka oleju,
skórka otarta z cytryny,
sól,
woda.
Reklama
Wierzch:
3 cytryny,
4 jajka,
3 łyżki śmietany,
5 dag masła,
2 dag cukru,
7 dag cukru pudru.
Przygotowanie:
Reklama
Posiekać zimne masło z mąką nożem. Zagnieść ciasto z resztą składników. Włożyć do lodówki. W dwóch jajkach oddzielić białka od żółtek. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać śmietanę, dwa żółtka, jedno całe jajko, sól, miękkie masło i sok z cytryny. Zmiksować. Blaszkę wysmraować masłem. Wylepić ciastem. Wlać masę cytrynową. Piec w temp. 200 st. C przez 30 minut. Ubić pianę z białek, szczypty soli i cukru pudru. Wyjąć tartę z piekarnika. Ułożyć pianę. Piec w temp. 180 st. C przez 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama