Cynamonowy krem z bezą

Składniki:
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pomarańcza
- cynamon
- 6 łyżek cukru pudru
- 200 ml kremówki
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Połowę mleka zagotować, resztę dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wlać do zestawionego z ognia, zagotowanego mleka, wymieszać, dodać szczyptę cynamonu, gotować na małym ogniu około 2 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, przestudzić zmiksować z sokiem, i miąższem z pomarańczy, wystudzić. Białka ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru, na blachę wyłożoną pergaminem wycisnąć 4 dość duże bezy, suszyć ok. 30 minut w 150°C. Kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, delikatnie połączyć z masą budyniową. Krem nakładać do pucharków, każdy ozdobić bezą i listkiem mięty lub melisy.
Rada: Jeśli nie chcesz sama własnoręcznie przygotowywać bezików, kup gotowe. Deser możesz też podać z biszkoptami, rurkami waflowymi czy herbatnikami.
Źródło: "Przyjaciółka"