Reklama
Składniki:

20 dag gorzkiej czekolady,
20 dag masła,
20 dag cukru pudru,
15 dag migdałów,
10 dag mąki,
2 łyżki ciemnego kakao,
6 jajek,
szczypta proszku do pieczenia,
50 ml rumu,
szczypta soli.

Reklama
Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Zalać migdały wrzącą wodą, a gdy wystygną, obrać z łupinek. Osuszyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej. Zmielić w maszynce do orzechów. Wsyawić białka do lodówki. Na młaym ogniu rozgrzać 15 dag czekolady i masło. Zdjąć z ognia. Wlewać po jednym żółtku, stale ucierając. Ubić pianę z 6 białek i szczypty soli. Wsypywać po łyżce cukru. Wymieszać kakao z mąką i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy czekoladowo - żółtkowej. Wlać rum. Dodać połowę piany i zmielone migdały. Położyć na cieście resztę piany. Ostrożnie połączyć z ciastem. Piec w temp. 170 st. C przez czterdzieści minut.
Rozgrzać w rondelku 50 g czekolady, 3 łyżki wody i łyżkę cukru. Pociąć w słupki odłożone migdały. Posmarować wystudzone ciasto płynną (ale wystudzoną) czekoladą. Wbić migdały i posmarować je resztą czekolady.

Reklama
Reklama
Reklama