Cobbler brzoskwiniowy - przepis
Brzoskwiniowy cobbler to nic innego jak świeże sezonowe owoce upieczone pod pierzynką. Wypróbuj nasz przepis i podawaj cobbler na ciepło z bitą śmietaną lub lodami!

Opublikowano: 16.07.2013, 13:47
Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 brzoskwiń
- 1/4 szklanki cukru
- kilka kropli świeżego soku z cytryny
- łyżeczka mąki kukurydzianej
Reklama
Do przygotowania pierzynki:
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g masła
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:
Reklama
- Pokrój brzoskwinię na łódeczki, wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni.
- W między czasie przygotuj pierzynkę - wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło a następnie dobrze połącz wszystkie składniki z wodą.
- Przełóż ciasto na brzoskwinie i piecz ok. 25 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.
Reklama
Reklama
Reklama