Reklama
Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki,
0,5 szklanki cukru pudru,
1 łyżka gęstej śmietany 22%,
12,5 dag margaryny.
Krem:
1 szklanki śmietanki 30%,
1 galaretka z czarnej porzeczki,
2 łyżki cukru pudru,
margaryna do posmarowania,
mąka do posypania formy,
3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek do posmarowania,
10 dag dużych ciemnych winogron do przybrania.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: margarynę z mąką, cukrem pudrem i śmietaną. Zagnieść. Ukształtować kulę. Owinąć w folię. Włożyć do lodówki na dwie godziny.Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia. Ciastem wylepić dno prostokątnej formy do pieczenia, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w temp. 220 st. C przez 20 minut. Lekko ostudzić. Wyjąć z formy. Owoce umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Krem: ubić śmietanę z cukrem pudrem. Połączyć z 0,25 szklanki ostudzonej galaretki. Ciasto posmarować dżemem i kremem. Winogrona ułożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Ozdobić resztą kremu.

Reklama
Reklama
Reklama