Składniki:
• owoce • 4 jaja • jedna szklanka cukru • jedna szklanka mąki pszennej • jedna szklanka mąki ziemniaczanej • kostka margaryny • dwie łyżki bułki tartej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Przygotowac owoce (owoce dobieramy wg włąsnego smaku)
Przygotowanie ciasta: Wysmarować margaryną blachę i wysypać ją bułką tartą. Resztę margaryny rozpuścić na najmniejszym ogniu. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, rozpuszczoną margarynę i rodzynki. Wszystko bardzo dobrze zmiksować. Wylać ciasto na przygotowaną blachę i wyłożyć na nim owoce (można je lekko zanurzyć). Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 190 st. C, na 50-60 minut (po 45-tej minucie stan ciasta należy kontrolować suchym patyczkiem). Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjżc z pieca i pozwolić samoczynnie ostygnąć. Ciasto zawsze wychodzi :)