Reklama
Składniki:

- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki cukru
- jajko
- szklanka mleka
- pół kostki masła
- szklanka mrożonych owoców (np. jagody, truskawki)
- tarta bułka

Reklama
Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, aby pozostało lekko grudkowate. Dodaj zamrożone owoce. Formę keksową smaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz pół godziny w temperaturze 200°C. Gdy nieco przestygnie, wyjmij ciasto z foremki.

Reklama
Reklama
Reklama