Reklama
Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
25 dag masła,
4 jajka,
7 łyżek wody,
3 łyżki kakao,
cukier waniliowy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
5 dag rodzynek,
10 dag orzechów włoskich,
5 suszonych śliwek,
2 jabłka,
2 twarde gruszki.
Polewa:
10 dag masła,
10 dag cukru pudru,
3 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Reklama
Przygotowanie:

Wymieszać wodę z kakao i cukrami. Stopić. Gotować 7 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Śliwki pokroić. Posiekać orzechy. Obrane jabłka i gruszki pokroić w kostkę. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć z owocami. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wlać żółka. Piec w temp. 200 st. C przez 40 minut. Polewa: wszystkie składniki połączyć i stopić w jednolitą masę na małym ogniu. Polać ciasto po upieczeniu.

Reklama
Reklama
Reklama