Ciasto z łatką

Opublikowano: 31.03.2008, 23:01
Reklama
Składniki:
15 dag mąki pszennej,
10 dag mąki ziemniaczanej,
20 dag masła,
20 dag cukru pudru,
4 jajka,
sok i skórka otarta z połowy cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki śmietany,
1 łyżka kakao.
Reklama
Przygotowanie:
Ucierać masło dodając kolejno: żółtka, cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, a na samym końcu - śmietanę. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masą, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Mniejszą (około 1/3 ciasta) wymieszać z kakao. Wyłożyć jasne ciasto do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wyłożyć ciemne ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 stopni.
Reklama
Reklama
Reklama