Reklama
Składniki:

Ciasto:
6 jajek,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 torebka cukru waniliowego.
Krem:
70 dag truskawek,
sok z połowy cytryny,
5 łyżek cukru,
5 łyżeczek żelatyny,
50 dag śmietany 22%,
25 dag śmietany 30%.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na gładką masę. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić poziomo na dwie części. Krem: zmiksować 25 dag truskawek z sokiem cytryny i cukrem. Rozpuścić żelatynę, dodać do kremu. Połączyć to ze śmietaną 22 %. Odstawić w chłodne miejsce, by lekko stężał. Ubić na sztywno śmietanę 30% i od razu dodać ją do masy truskawkowej, dołożyć do masy 25 dag truskawek drobno pokrojonych. Dokładnie wszystko wymieszać. Ochłodzony, tężejący krem nałożyć na biszkopt. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Udekorować połówkami truskawek.

Reklama
Reklama
Reklama