Ciasto z kremem truskawkowym

Składniki:
Ciasto:
6 jajek,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 torebka cukru waniliowego.
Krem:
70 dag truskawek,
sok z połowy cytryny,
5 łyżek cukru,
5 łyżeczek żelatyny,
50 dag śmietany 22%,
25 dag śmietany 30%.
Przygotowanie:
Ciasto: utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na gładką masę. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić poziomo na dwie części. Krem: zmiksować 25 dag truskawek z sokiem cytryny i cukrem. Rozpuścić żelatynę, dodać do kremu. Połączyć to ze śmietaną 22 %. Odstawić w chłodne miejsce, by lekko stężał. Ubić na sztywno śmietanę 30% i od razu dodać ją do masy truskawkowej, dołożyć do masy 25 dag truskawek drobno pokrojonych. Dokładnie wszystko wymieszać. Ochłodzony, tężejący krem nałożyć na biszkopt. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Udekorować połówkami truskawek.