Reklama
Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej,
20 dag zmielonych orzechów włoskich,
15 dag cukru pudru,
kostka margaryny (25 dag),
6 jajek,
opakowanie proszku do pieczenia,
10 dag startej czekolady,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki masła do wysmarowania formy.
Krem:
25 dag masła,
budyń śmietankowy,
2 szklanki mleka,
1 czubata łyżeczka cukru,
opakowanie cukru wanilinowego.
Do dekoracji:
gotowa ciemna polewa,
kilkanaście połówek orzechów włoskich.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po jednym żółtku, potem orzechy, czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Krem: budyń ugotować z mlekiem według przepisu podanego na opakowaniu, potem ostudzić. Masło, cukier, cukier wanilinowy i dodawany małymi porcjami budyń utrzeć na pulchną masę. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na pół, przełożyć przygotowanym kremem, posmarować polewą przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu i ozdobić resztą kremu oraz połówkami orzechów.

Reklama
Reklama
Reklama