Ciasto z kremem kawowym

Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru.
Biszkopt:
3 jajka,
18 dag cukru pudru,
18 dag masła,
18 dag mąki pszennej,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem kawowy:
25 dag masła,
15 dag cukru pudru,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
5 żółtek,
50 ml rumu,
10 dag dżemu.
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Schłodzić je przez godzinę w lodówce, schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. ubić białka i połączyć z ciastem. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temperaturze 200stopni. Krem: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, a potem kawę rozpuszczoną w rumie. Masę schłodzić. Wystudzony blat z kruchego ciasta posmarować dżemem, przykryć go wystudzonym biszkoptem, rozsmarować na nim krem kawowy. Przed podaniem schłodzić.