Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki cukru,
8 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie gotowego kremu karpatkowego,
kilka łyżek dżemu morelowego.
Polewa:
10 dag mleka w proszku,
15 dag cukru,
10 dag masła.

Reklama
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, starannie zmiksować. Przelać ciasto tortownicy i piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu. Mleko w proszku wymieszać z cukrem i wlać 50 ml gorącej wody. Dodać masło i starannie wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym ustawić na małym ogniu i cały czas mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić, energicznie mieszając. Na dolnym blacie ciasta rozłożyć połowę wystudzonego kremu karpatkowego, na nim rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim blatem. Rozsmarować na nim warstwami resztę dżemu i kremu, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować przygotowaną polewą. Można przybrać połówkami orzechów włoskich.

Reklama
Reklama
Reklama