Reklama
Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki pszennej,
6 jajek,
8 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki gorącej wody,
masło do wysmarowania formy.
Krem:
20 dkg chałwy,
20 dkg masła,
10 dkg rodzynków,
10 dkg pokrojonych orzechów włoskich,
25 ml rumu,
4 łyżki cukru pudru.
Polewa:
20 dag gorzkiej czekolady,
10 dag płatków z migdałów.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, powoli dodając cukier. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez 30 minut. Krem: masło utrzeć z cukrem, dodać pokruszoną chałwę, rum, rodzynki, orzechy i wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i polać rozpuszczoną czekoladą. Przybrać migdałami.

Reklama
Reklama
Reklama