Reklama
Składniki:

Ciasto:
6 dag mąki pszennej,
6 dag mąki ziemniaczanej,
10 dag cukru pudru,
4 jajka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
1/2 l kremówki,
1 łyżka żelatyny,
2 łyżki cukru,
1 puszka brzoskwiń.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i 3 łyżki wody, zmiksować, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszane z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, domieszać ją do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni, piec ok. 20 minut. Wystudzić, przeciąć poziomo na dwie części. Krem: ubić kremówkę, dodając stopniowo rozpuszczoną żelatynę i cukier, schłodzić. Połowę wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto przełożyć tężejącą masą, posmarować nią boki i powierzchnię, udekorować plasterkami brzoskwiń.

Reklama
Reklama
Reklama