Reklama

Ciasto z brzoskwiniami

Po przełożeniu ciasta jego wierzch proponujemy posmarować polewą czekoladową i posypać paskami moreli.

Reklama

Przygotowanie i pieczenie – 60 MIN
1 porcja – ok. 220 kcal

Składniki na 12 porcji

Na ciasto:

  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przełożenia:

  • dżem brzoskwiniowy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka żelatyny

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Połącz z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z pianą z białek.
  2. Ciasto przełóż do niedużej prostokątnej blachy. Piecz ok. 30 min w temp. 170 st. C. Wystudź, przekrój na 2 blaty.
  3. Dżem wymieszaj z pokrojonymi brzoskwiniami, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną. Przełóż ciasto.

Dżemowiec z lukrem

Jeśli lubisz smak korzennych przypraw, zamiast cynamonu do ciasta warto dodać trochę przyprawy do piernika. Dżem można zastąpić konfiturą,
bo ma całe owoce.

Przygotowanie i pieczenie – 65 MIN
1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 12 porcji:

  • 35 dag mąki
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 200 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 słoika dżemu, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki
  • lukier
  • 1 łyżka migdałów

SPOSÓB WYKONANIA:

Reklama
  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko i olej, zmiksuj.
  2. Mąkę przesiej z kakao, cynamonem i sodą. Dodaj do ciasta, zmiksuj. Na końcu dodaj dżem, wymieszaj łyżką.
  3. Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C.
  4. Po ostudzeniu ciasto posmaruj lukrem, posyp posiekanymi migdałami.
Reklama
Reklama
Reklama