Składniki:
Placki: 9 jajek 25 dag cukru cukier waniliowy 12 dag mąki pszennej 8 dag maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 40 dag truskawek zmiksowanych
Przygotowanie:
Upiec cienki biszkopt ciemny. Placki: Z białek i cukru ubić pianę na sztywno i podzielić na 2 części. Do jednej części dodawać stopniowo wszystkie żółtka, ubijając całość. Dodać mąkę pszenną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, lekko mieszając. Do drugiej części piany dodać mąkę ziemniaczaną i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, również lekko mieszając. Na wysmarowaną foremkę wyłożyć ciasto żółte i posypać suchą zmieloną kawą. Na to kłaść łyżką porcje ciasta białego. Piec 20 - 30 min. Po upieczeniu przekroić. Masa: Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo małymi porcjami dodawać zmiksowane truskawki. Przełożenie ciasta: Ciasto żółte (dolne) - masa - biszkopt ciemny - masa - ciasto (górne)