Reklama
Składniki:
Biszkopt:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
6 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa śmietankowa:
0,5 szklanki cukru pudru,
750 ml śmietany kremówki 30%,
4 łyżeczki żelatyny.
Poncz:
szklanka zaparzonej mocnej kawy.
Reklama
Przygotowanie:
Biszkopt: z białek ubić pianę. Wsypać cukier. Nie przerywając ubijania, wlewać po jednym żółtku. Mąkę połączyć z proszkiem. Wsypać. Wlać do formy. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut. Masa: ubić śmietanę z cukrem. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę. Wymieszać. Biszkopt wyjąć z formy. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na 3 płaty. Nasączyć kawą. Przełożyć masą. Oprószyć kawą.
Reklama
Reklama
Reklama