Ciasto z jogurtowym kremem
Gruszki zatopione w lekkiej piance

Przygotowanie 50 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 385 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- jajko
- 8 dag cukru pudru
- 1/2 szk. mleka
- łyżeczka proszku
- 3 gruszki
- 1 galaretka
Pianka:
- 4 łyżki żelatyny
- szkl. jogurtu
- 0,5 l kremówki
- 15 dag cukru
- cytryna
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej, utrzyj z masłem, cukrem, mlekiem, jajkiem i proszkiem do pieczenia na gładką, puszystą masę.
2. Tortownicę wysmaruj masłem, wlej ciasto, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piecz ok. 30 min na złocisty kolor, wyjmij, ostudź.
3. Gruszki umyj, obierz, pokrój na grube plastry, usuń gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny. Przygotuj galaretkę w 1,5 szklanki wody.
4. Na piankę: żelatynę zalej 4 łyżkami wody, podgrzej, aż się rozpuści, połącz z jogurtem, dodaj ubitą z cukrem kremówkę i 4 łyżki soku z cytryny, odstaw.
5. Kiedy pianka lekko stężeje, wyłóż ją na ciasto, ułóż gruszki, zalej tężejącą galaretką, schłodź.
Pyszne ciasta i desery - forum >>