Ciasto z jabłkami i z rodzynkami

Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 20 dag cukru
- 10 dag rodzynek
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dołożyć schłodzone masło i razem posiekać. Dodać żółtka, szczyptę soli i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i szybko zagnieść palcami.
2. Zagniecione elastyczne ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, dość cienko rozwałkować
i połową ciasta wylepić formę.
3. Na nadzienie jabłka umyć, obrać, włożyć do rondla, posypać cynamonem i cukrem, prażyć na małym ogniu ok. 15 min, pod koniec
dodać rodzynki, wymieszać, lekko przestudzić.
4. Jabłka z rodzynkami wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię, nadzienie przykryć pozostałym ciastem. Środek górnej warstwy ponacinać nożem i fantazyjnie pozawijać, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 30 min w 180 st. C.