Ciasto z gruszkami i kruszonką

Opublikowano: 11.01.2011, 07:57
Reklama
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag masła
- 3 żółtka
- łyżka śmietany
- 50 dag mąki
Na nadzienie:
- 4 gruszki
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
-cynamon
Na kruszonkę:
- 7 dag masła
- 7 dag cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 15 dag mąki
Reklama
Przygotowanie:
1. 25 dag masła zmiksuj z 3 żółtkami, łyżką śmietany. Masę dodaj do 50 dag mąki. Wyrób ciasto, wyłóż nim dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm.
2. 4 duże gruszki obierz, oczyść z pestek, pokrój na ósemki. Na patelni rozpuść na karmel 2 łyżki cukru, dodaj łyżkę masła, gruszki, smaż 3 min. Posyp cynamonem, przestudź, wyłóż na ciasto.
Reklama
3. Na kruszonkę: ugnieć widelcem 7 dag masła, 7 dag cukru, łyżkę cukru waniliowego i 15 dag mąki. Palcami rozkrusz masę na gruszkach. Piecz ok. godziny w temperaturze 190 stopni.
Reklama
Reklama
Reklama