Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 25 dag masła
- 3 żółtka
- łyżka śmietany
- 50 dag mąki

Na nadzienie:

- 4 gruszki
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
-cynamon

Na kruszonkę:

- 7 dag masła
- 7 dag cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 15 dag mąki

Reklama
Przygotowanie:

1. 25 dag masła zmiksuj z 3 żółtkami, łyżką śmietany. Masę dodaj do 50 dag mąki. Wyrób ciasto, wyłóż nim dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm.

2. 4 duże gruszki obierz, oczyść z pestek, pokrój na ósemki. Na patelni rozpuść na karmel 2 łyżki cukru, dodaj łyżkę masła, gruszki, smaż 3 min. Posyp cynamonem, przestudź, wyłóż na ciasto.

Reklama

3. Na kruszonkę: ugnieć widelcem 7 dag masła, 7 dag cukru, łyżkę cukru waniliowego i 15 dag mąki. Palcami rozkrusz masę na gruszkach. Piecz ok. godziny w temperaturze 190 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama