Ciasto z czekoladą i gruszkami

Opublikowano: 30.08.2010, 09:12
Reklama
Składniki:
- 1/2 kostki miękkiego masła
- po 10 łyżek cukru i mąki
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 gruszki
- 2 łyżki kakao
- tabliczka czekolady
- szklanka kremówki
Reklama
Przygotowanie:
1. Masło utrzeć na krem z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po kolei jajka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Część ciasta odłożyć.
2. Do drugiej części dodać kakao i pokruszoną połowę czekolady, wymieszać.
3. Gruszki obrać, pokroić na kawałki.
4. Do tortownicy wlać warstwę jasnego ciasta, na nią przełożyć ciemne ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone gruszki. Piec 45 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć, ostudzić.
Reklama
5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, rozsmarować na wierzchu ciasta. Połowę czekolady stopić. Fantazyjnie polać śmietanę.
Reklama
Reklama
Reklama