Ciasto z budyniem i pomarańczami - sprawdź przepis na prostą rozkosz!
Ciasto z budyniem i pomarańczami zrobisz szybko, a smakować będzie każdemu. Idealna opcja na weekendową przekąskę i imprezę!
Opublikowano: 27.06.2008, 19:13
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
- 3 pomarańcze,
- 1/2 litra mleka,
- 1 budyń śmietankowy,
- 6 łyżek cukru,
- 1 kostka masła.
Przygotowanie:
Reklama
- Ubić pianę z białek i cukrami. Nie przerywając ubijania, wlać żółtka i wsypać mąką z proszkiem do pieczenia.
- Tortownicę natłuścić i oprószyć bułką. Wlać ciasto. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut.
- Sparzone pomarańcze obrać ze skórki. Pokroić. Wymieszać z dwoma łyżkami cukru i łyżką masła.
- Wymieszać mleko, masło z pozostałym cukrem.
- Ugotować budyń. Zdjąć z ognia. Wsypać skórkę. Delikatnie ostudzić. Posmarować biszkopt.
- Ozdobić kawałkami pomarańczy.
Reklama
Reklama
Reklama