Reklama
Składniki:

30 dag mąki,
30 dag cukru,
6 jajek,
20 dag masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
3 łyżki mleka,
1 kg średnich jabłek.
Krem:
pół litra śmietany kremowej,
2 łyżki cukru pudru,
sok z połowy cytryny.
Dekoracja:
polewa czekoladowa,
suszone morele.

Reklama
Przygotowanie:

Ubić pianę z białek. Utrzeć masło, cukier i żółtka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy z żółtek. Ostrożnie wymieszać z pianą. Blaszkę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wlać połowę ciasta. Do pozostałego ciasta wsypać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać. Wlać na ciasto białe. Jabłka umyć i obrać. Przekroić. Usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście. Piec 50 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszać z sokiem z cytryny. Posmarować cały placek. Nałożyć polewę. Ozdobić suszonymi migdałami.

Reklama
Reklama
Reklama